Γιατί πονάει η μέση;

Σε συγκεκριμένους ανθρώπους, από κάποια ηλικία, αρχίζει αισθητά να ενοχλεί η μέση τους. Αλλά οι περισσότεροι άνθρωποι δεν ξέρουν τι να κάνουν! Δυσκολεύονται στην δουλειά τους, ακόμα και το πρωί στον νιπτήρα δυσκολεύονται να σκύψουν να πλύνουν το πρόσωπο τους, επειδή νιώθουν έντονο πόνο στη μέση, που πραγματικά η αίσθηση είναι σαν να μπαίνει μια βελόνα στην μέση.

Ξέρετε όμως γιατί υπάρχει αυτός ο πόνος; Είναι τόσο απλό, όσο τι κάνει ‘μια-ου στα κεραμίδια!

 

Όλα τα λειτουργικά κύτταρα που υπάρχουν στον οργανισμό μας μπορούμε να τα χωρίσουμε σε δυο βασικές κατηγορίες (βασικούς τύπους).

Η πρώτη κατηγορία είναι ‘μυικές ίνες’, γενικά οι μυικές ίνες πολύ γρήγορα αποκαθίστανται, και υπάρχει άμεση υποστήριξη από τον οργανισμό, μέσα τους γίνονται πάρα πολλές χημικές διεργασίες, και αυτό επειδή λειτουργούν ‘δυναμικά.

Η δεύτερη κατηγορία είναι οι ‘τένοντες’, αυτοί στην ουσία μόνο στηρίζουν και τίποτα άλλο δεν κάνουν. Ο οργανισμός δεν στους υποστηρίζει επειδή δεν έχουν ανάγκη για πλήρη θρέψη.

Όσο πιο κοντά βρίσκονται τα κύτταρα στην πρώτη κατηγορία τόσο πιο καλύτερα θα είναι στο θέμα της υγιής λειτουργίας τους. Ο οργανισμός μόνος του θα φροντίσει ώστε τα πιο πρακτικά και λειτουργικά στοιχεία να ζήσουν περισσότερο.

Τι συμβαίνει όμως στην σπονδυλική στήλη; Στο κάτω μέρος της, στην μέση δηλαδή, υπάρχουν ένα σωρό μύες, αμέσως δημιουργείται το ερώτημα, αφού είναι μύες άρα θα πρέπει να λειτουργούν ‘δυναμικά’, στην πραγματικότητα κάτι τέτοιο δεν συμβαίνει. Από το πρωί μέχρι το βράδυ, οι ‘τένοντες’ το μόνο που κάνουν είναι να στηρίζουν την σπονδυλική στήλη σε μια συγκεκριμένη στάση.

Ο οργανισμός καταλαβαίνει ότι για να αξιοποιήσει τις συγκεκριμένες ‘μυικές ίνες ‘ για τέτοιου είδους φόρτου εργασίας είναι εντελώς ‘ανόητο’. Δεν γίνεται αποτελεσματική η διαχείριση ενέργειας του οργανισμού. Και αυτό που κάνει ο οργανισμός είναι να προσαρμόζετε.  

Αρχίζει να αλλάζει την χημική σύσταση των κυττάρων με τέτοιον τρόπο για να αντιστοιχεί, όχι στην δυναμική μυική συστολή αλλά στην στατική στήριξη. Στην ουσία οι ‘μυικές ίνες ‘ μετατρέπονται σε τένοντες, ΝΑΙ μπορεί να τα απλοποιώ πολύ, αλλά έτσι είναι! και είναι πιο κατανοητό!

Ποια είναι η αίσθηση που δημιουργείται; Νομίζω ότι ήδη σας είναι γνωστός ο πόνος της μέσης! Μπορείτε να έχετε την πλάτη σας ίσια, στο πλάι ή κάτω για αρκετή ώρα, αλλά η κίνηση ανάμεσα σε αυτές τις στάσεις είναι άκρως επώδυνη.

Εδώ τα πράγματα είναι πολύ απλά, αν δεν σου αρέσει αυτό που παίρνεις – τότε άλλαξε αυτό που δίνεις. Και σε αυτή την περίπτωση σκέψου τι είναι αυτό που έδινες στο σώμα σου χθες, ώστε σήμερα να είσαι υγιής και να μη πονάς;

Αν μέρα με την μέρα αναγκάζετε το σώμα σας να μη δουλεύει σωστά τότε και το αποτέλεσμα θα είναι το αντίστοιχο!

Και τώρα η λύση, απλή, που είμαι σίγουρος ότι ήδη θα την έχετε μαντέψει.

Πρέπει πολύ απλά, για αυτούς τους μύες που βρίσκονται στο κάτω μέρος της σπονδυλικής στήλη και κατά το μήκος της,

να αποκλείσετε τις ‘στατικές’ επιβαρύνσεις και να προσθέσετε περισσότερο ‘δυναμική’.

Τι σημαίνει αυτό; Πρώτον, σταματάτε να κάθεστε καμπουρισμένοι ή ημικαθιστοί (αυτό μπορείτε να το κάνετε αμέσως τώρα!), δεύτερον, αρχίζετε να περπατάτε ίσια και τρίτον,  προσπαθείτε να περιορίζετε την ‘στατική’ επιβάρυνση. Επιπλέον σε όλα αυτά, προσθέστε ασκήσεις για τους ραχιαίους, απλές και γνωστές σε όλους!

Ξεκινήστε σιγά σιγά με λίγες επαναλήψεις με στόχο, να κάνετε 15 επαναλήψεις των 4 σετ.

Τέλος, αυτό ήταν! Πείτε μου πόσο χρόνο μπορεί να πάρει όλο αυτό? 5-10 λεπτά? Με 10 λεπτά και ο πόνος παρελθόν! Καλό μου ακούγετε! Ναι υπάρχουν και άλλες αιτίες πόνου της μέσης, όπως δικοκήλες, τραυματισμοί και άλλα. Ναι αλλά οι περισσότεροι ο λόγος που έχουν πρόβλημα με την μέση τους είναι ότι πολύ απλά εκμεταλλευόντουσαν κάθε μέρα την σπονδυλική τους στήλη χωρίς να κάνουν έστω και μια πρόληψη, στο κάτω – κάτω ούτε ένα ευχαριστώ δεν έχουν πει.

Η τώρα κατάσταση της υγείας σας είναι αποτέλεσμα συνηθειών που είχατε πριν. Αλλάζοντας τις συνήθειες – θα αλλάξει η κατάσταση της υγείας!

 

Εύχομαι να είστε υγιείς!

 

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (2 ψήφοι, μέσος όρος: 4,50 από 5)
Loading...