7 ΑΠΛΑ Μυστικά Μακροζωϊας

Οι περισσότεροι άνθρωποι όταν ακούνε ότι κάποιοι ασκούν υγιή τρόπο ζωής το μυαλό τους αυτόματα πηγαίνει σε καθημερινή εξαντλητική σωματική άσκηση με άκρως αυστηρή δίαιτα που περιλαμβάνει πρωί μεσημέρι και απόγευμα μόνο σαλάτες.

Στην πραγματικότητα δεν είναι έτσι και στο βίντεο αυτό θα μάθετε εφτά συνήθειες που θα σας επιτρέψουν να ζήσετε πολλά και υγιή χρόνια.

Με τον σύγχρονο τρόπο ζωής έχουμε εξάλειψη από την καθημερινότητά μας απλές και ωφέλιμες συνήθειες οι οποίες προσφέρουν καλή ψυχική και σωματική υγεία. Αυτό μακροπρόθεσμα μας προσφέρει μακροζωία ενώ στο παρόν ένα υγιές σώμα γεμάτο ενέργεια και καλή διάθεση. Στον πλανήτη μας υπάρχουν μέρη με τα μεγαλύτερα ποσοστά μακροζωίας. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι άνθρωποι που κατοικούν σε αυτά τα μέρη έχουν παρόμοιο τρόπο ζωής και διατροφικές συνήθειες. Τα μέρη αυτά με βάση το National Geographic είναι: στην Ελλάδα η Ικαρία, στην Ιταλία η Σαρδηνία, στην Ιαπωνία η Οκινάουα και στην Κόστα Ρίκα η Νικόγια .

Και αυτό που κάνει μεγάλη εντύπωση είναι ότι τα μυστικά τα οποία τους επιτρέπουν να έχουν καλή υγεία είναι πάρα πολύ απλά.

Να τρώτε όσο μπορείτε περισσότερο φρούτα και λαχανικά.

Το ενδεικτικό μενού των ανθρώπων με τα μεγαλύτερα ποσοστά μακροζωίας στα μέρη που αναφέραμε παραπάνω αποτελείται από μεγάλες μερίδες λαχανικών από τον κήπο τους, πολλά χορταρικά, δημητριακά ολικής άλεσης, όσπρια, και ανάμεσα στα γεύματα φρούτα και τσάι με διάφορα βότανα. Η φυτική διατροφή μειώνει το ρίσκο εμφάνισης αθηρωματικής πλάκας στα τοιχώματα των αγγείων, εμφάνιση εμφράγματος, εγκεφαλικό και καρκίνο. Επίσης είναι πλούσια σε βιταμίνες και πολλά αντιοξειδωτικά. Ένας από τους βασικούς κανόνες των αιωνόβιων είναι η κατανάλωση αποκλειστικά φρέσκια τροφής.

Περπατάτε όσο μπορείτε περισσότερο.

Είναι αποδεδειγμένο ότι το τρέξιμο και η προπόνηση με βάρη δεν είναι και τόσο αθώα για τον οργανισμό. Και αυτό οφείλεται στην λάθος τεχνική που δεν δίνουνε και τόσο μεγάλη σημασία ειδικά οι αρχάριοι. Γενικά οι μεγάλες σωματικές επιβαρύνσεις δεν είναι εγγύηση της καλής υγείας. Υπάρχει μεγάλη καταπόνηση στις αρθρώσεις στους τένοντες και στα κόκαλα γι’ αυτό πάντα για την σωστή εκτέλεση των ασκήσεων να συμβουλεύεστε τους ειδικούς προπονητές. Μετά από έντονη προπόνησή στους μυς παράγεται το γαλακτικό οξύ το οποίο είναι αρκετά όξινο για τον οργανισμό. Γι’ αυτό προσπαθήστε μετά από κάθε προπόνηση να καταναλώνεται πολλά αλκαλικά υγρά. Η λιγότερο έντονη επιβάρυνση όπως το περπάτημα είναι η πανάκεια από πολλές παθήσεις. Όλοι οι αιωνόβιοι είναι δραστήριοι και καθημερινά διανύουν αποστάσεις από πέντε έως οχτώ χιλιόμετρα. Η λέξη κλειδί στην παραπάνω φράση είναι καθημερινά, πάρα πολύ σημαντικό είναι η συστηματικότητα. Αν 2-3 φορές την εβδομάδα πηγαίνετε στο γυμναστήριο και τις υπόλοιπες ημέρες δεν είστε δραστήριοι το αποτέλεσμα θα είναι πολύ λιγότερο. Καλύτερα να περπατάτε κάθε μέρα πολύ η να εκτελείτε σωματικές ασκήσεις με μικρή για τον οργανισμό ένταση.

Αφιερώστε χρόνο στην οικογένειά σας.

Ο άνθρωπος για να είναι ευτυχής πρέπει να αισθάνεται ότι τον αγαπούν και ότι είναι χρήσιμος. Οι δυνατές οικογενειακές σχέσεις πλήρης καλύπτουν αυτή την ανάγκη. Και μόνο η σκέψη ότι γύρω σου υπάρχουν άνθρωποι που μπορούν να σε στηρίξουν στην δύσκολη στιγμή εξασφαλίζει ηρεμία. Με βάση στατιστικής οι άνθρωποι που ζούνε στην οικογένεια με δυνατές σχέσεις λιγότερο υποφέρουν από κατάθλιψη ψυχικές διαταραχές και στρες. Οργανώστε κάποιες μέρες μέσα στην εβδομάδα που θα περνάτε μαζί με όλη την οικογένειά.

Να βγαίνετε πιο συχνά στον ήλιο.

Υπό την επίδραση των ηλιακών ακτίνων στον οργανισμό γίνεται η σύνθεση της βιταμίνης D, η οποία δυναμώνει το ανοσοποιητικό σύστημα και βελτιώνει την γενική υγεία του οργανισμού ειδικά τα δόντια και τα οστά. Η έλλειψη αυτής της βιταμίνης αυξάνει το ρίσκο εμφάνισης υψηλής αρτηριακής πίεσης, ζαχαρώδη διαβήτη, αρτηριοσκλήρυνση, καρκίνο και πολλά αυτοάνοσα νοσήματα. Για να λάβετε την ελάχιστη δοσολογία της βιταμίνης D είναι αρκετό να βγαίνετε στον ήλιο τουλάχιστον τρεις φορές την εβδομάδα από 15 με 20 λεπτά. Αλλά καλύτερα είναι καθημερινά από 10λεπτά τουλάχιστον.

Να βάζετε στόχους στη ζωή σας και να προσπαθείτε να τους πετύχετε.

Για να ζήσετε πολλά χρόνια θα πρέπει να ξέρετε για ποιο λόγο θέλετε να ζήσετε πολλά χρόνια. Ή κάθε μέρα πρέπει να είναι γεμάτη με νόημα, διαφορετικά χάνεται η αίσθηση της προσωπικής χρησιμότητας και αυτόματα χάνετε το νόημα το να ζει κάποιος. Ο στόχος μπορεί να είναι συνδεμένος με τη δουλειά ή με κάτι που σας αρέσει να κάνετε. Σκεφτείτε τι σας αρέσει να κάνετε πιο πολύ. Βρείτε τέτοια δραστηριότητα η οποία θα σας γεμίζει και θα σας προσφέρει χαρά.

Να γελάτε περισσότερο.

Το αληθινό γέλιο είναι το ελιξίριο από πάρα πολλές ασθένειες. Είμαι σίγουρος ότι θα έχετε ακούσει ότι υπάρχουν πολλές ομάδες ανθρώπων που μαζεύονται για να γελάνε. Δηλαδή εφαρμόζουν την γνωστή γέλιο θεραπεία. Η θετική αντίληψη για την ζωή και η ικανότητα μερικές φορές να γελάτε ακόμα και με τον εαυτό σας μειώνει τον κίνδυνο ανάπτυξης νευρασθένειας και καρδιαγγειακών ασθενειών. Παρατηρήστε την έκφραση του προσώπου σας τώρα, αν δεν σας αρέσει αλλάξτε την τώρα. Απλά χαμογελάστε!

Να έχετε θετικό τρόπο σκέψης.

Οι επιστημονικές έρευνες δείχνουν ότι ο αισιόδοξος ζει περισσότερο από τον απαισιόδοξο και αυτό οφείλεται στις ορμόνες που παράγει οργανισμός κάθε φορά που βρίσκεται στη μία η στην άλλη κατάσταση. Η απαισιόδοξη στάση διεγείρει την παραγωγή των ορμονών του στρες όπως η κορτιζόλη και η αδρεναλίνη ενώ αισιόδοξη στάση διεγείρει την παραγωγή των ορμονών της χαράς σεροτονίνη, ντοπαμίνη ενδορφίνη. Είναι γεγονός ότι στην καθημερινότητα μας ακούμε πολλά αρνητικά και λιγότερα θετικά. Και δεν αναφέρομαι μόνο σε αρνητικές ειδήσεις αλλά και στους αρνητικούς ανθρώπους.

Προσπαθήστε να τους αποφύγετε εφόσον βλέπετε ότι σας χαλάνε την διάθεση. Εγκαταστήστε ένα φίλτρο στον εγκέφαλο ώστε να φιλτράρεται οποιαδήποτε πληροφορία που ακούτε. Προσπαθήστε να κοιτάτε λιγότερο τηλεόραση επειδή περιέχουν 90% αρνητική πληροφορία. Επίσης προσπαθήστε να εντοπίζεται σε οποιοδήποτε πρόβλημα το παραμικρό καλό ακόμα και το πιο ασήμαντο, με αυτό τον τρόπο εκπαιδεύεται τον εγκέφαλο να βλέπει τις θετικές πλευρές ενός προβλήματος.

Υπάρχει ένας τρόπος να εκπαιδεύσετε τον εγκέφαλο να σκέφτεται θετικά. Φορέστε στον καρπό ενός χεριού ένα λαστιχάκι το οποίο θα αγκαλιάζει όλο τον καρπό και όταν σκέφτεστε κάτι αρνητικό τεντώστε το λαστιχάκι και αφήστε το από απόσταση. Εφαρμόστε αυτή την τεχνική για μερικές μέρες και θα εκπλαγείτε από το αποτέλεσμα. Ο εγκέφαλος θα συνδέει τις αρνητικές σκέψεις με τον πόνο και σιγά σιγά θα ελαττώνει τις αρνητικές σκέψεις.

 

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (Βαθμολόγησε το άρθρο)
Loading...