Σε ένα από τα βίντεο μου, είχα αναφέρει για τις ευεργετικές ιδιότητες που έχει ο κουρκουμάς και πολύς κόσμος άρχισε να με ρωτάει πόσο κουρκουμά μπορώ να καταναλώνω σε καθημερινή βάση και αν αυτό σε βάθος χρόνου μπορεί να δημιουργήσει κάποιο πρόβλημα στην υγεία;
Σε ένα από τα βίντεο μου, είχα αναφέρει για τις ευεργετικές ιδιότητες που έχει ο κουρκουμάς και πολύς κόσμος άρχισε να με ρωτάει πόσο κουρκουμά μπορώ να καταναλώνω σε καθημερινή βάση και αν αυτό σε βάθος χρόνου μπορεί να δημιουργήσει κάποιο πρόβλημα στην υγεία; Σε αυτό το βίντεο θα ήθελα να απαντήσω σε αυτή την ερώτηση. Αρχικά όμως θα ήθελα να συμπληρώσω ότι τον κουρκουμά τον χρησιμοποιούν σε πάρα πολλά συμπληρώματα διατροφής, καθώς και σε διάφορα φαγητά στα οποία αυτό το θαυματουργό φυτό χαρίζει την ιδιαίτερή του γεύση. Επίσης τον κουρκουμά τον χρησιμοποιούν ως φυσικό αντιφλεγμονώδες μέσο για την θεραπεία πολλών ασθενειών.
Σύμφωνα με μια έρευνα η οποία είχε διεξαχθεί στη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Χάρβαρντ, τα πικάντικα φαγητά τα οποία διακρίνονται για τις ποσότητες μπαχαρικών που περιέχουν, όπως είναι το κάρι, ο κουρκουμάς, οι καυτερές πιπεριές, το πιπέρι κ.ά. συμβάλλουν στην επέκταση της μακροζωίας.
Σε μία άλλη μελέτη οι ερευνητές από την Ιρλανδία και την Πολωνία διαπίστωσαν σε εργαστηριακά πειράματά τους ότι η κουρκουμίνη που περιέχει ο κουρκουμάς, διαθέτει ισχυρές αντιοξειδωτικές ιδιότητες. Η μελέτη που έγινε έδειξε ότι ο κουρκουμάς πιθανότατα έχει την ιδιότητα να καταστέλλει τη δράση των καρκινικών κυττάρων αποτρέποντας την εμφάνιση του. Οι έρευνες δείχνουν ότι αυτό το φυτό σκοτώνει τα καρκινικά κύτταρα, τα βακτήρια, μειώνει την φλεγμονή και λύνει πολλά πεπτικά προβλήματα.
Πόσο λοιπόν, μπορώ να καταναλώνω τον κουρκουμά;
Αυτό εξαρτάται από την αιτία και την φύση της πάθησης. Μπορούμε να χωρίσουμε την κατανάλωση του κουρκουμά σε δύο κατηγορίες. Ως πρόληψη και ως θεραπεία.
Για πρόληψη είναι απαραίτητο η κατανάλωση του κουρκουμά σε μικρές ποσότητες για κάποιο χρονικό διάστημα. Ενώ για την θεραπεία κάποιας ασθένειας λαμβάνουμε μεγαλύτερη δόση για μικρό χρονικό διάστημα.
Συστήνεται η κατανάλωση του κουρκουμά στις παρακάτω δόσεις. Προληπτική ημερήσια δοσολογία μέχρι και μισό κουταλάκι του γλυκού. Εάν υπάρχει πάθηση με τα γόνατα συστήνεται κατανάλωση λιγότερο από μισό κουταλάκι του γλυκού τρεις με τέσσερις φορές την ημέρα. Αν θέλετε να βελτιώσετε τα αποτελέσματα σας μπορείτε να αυξήσετε την δόση μέχρι και μισό κουταλάκι τρεις φορές την ημέρα.
Και τώρα θα αναφέρω κάποιες παρενέργειες που έχει ο κουρκουμάς. Η κουρκουμίνη μειώνει το επίπεδο του ζάχαρο στο αίμα και αν έχετε πρόβλημα με το ζάχαρο καλό θα ήταν να το συζητήσετε με το γιατρό σας. Οι μεγάλες δόσεις κουρκουμά μειώνουν την αρτηριακή πίεση, αν λαμβάνεται χάπια για την μείωση της χοληστερίνης επίσης θα πρέπει να το συζητήσετε με τον γιατρό σας. Ο κουρκουμάς αραιώνει το αίμα και δεν πρέπει να λαμβάνεται με παρόμοια χάπια που έχουν την ιδιότητα να αραιώνουν το αίμα. Αν ενδέχεται να κάνετε κάποια εγχείρηση καλό θα ήταν να σταμάτησε τη λήψη του, μία βδομάδα πριν.
Παρόλο που κουρκουμάς έχει κάποιες παρενέργειες, οι μικρές ποσότητες δεν μπορούν να προκαλέσουν κάποιο πρόβλημα. Εξάλλου αυτό το μπαχαρικό υπάρχει εδώ και αιώνες στην παράδοση κάποιον χωρών που το χρησιμοποιούν σε καθημερινή βάση χωρίς κανένα πρόβλημα. Αλλά λόγω δυτικής κουλτούρας ακόμα και το φυσικό μέσο χρειάζεται συμβουλή του γιατρού. Ο καθένας ας βγάλει τα συμπεράσματά του. Θα ήθελα να γράψετε στα σχόλια αν καταναλώνεται τον κουρκουμά και τη γνώμη έχετε πάνω σ’ αυτό το θέμα.