Πως τα παράσιτα ελέγχουν τον εγκέφαλο;

– Θέλω να φάω αυτό! Ερώτηση: ποιος θέλει;

Επικρατεί η αντίληψη ότι η συμπεριφορά μας ελέγχεται από τον εγκέφαλο – αλλά τι είναι αυτό που ελέγχει τον εγκέφαλο; Αποδεικνύεται ότι πολλές φορές οι σιωπηλοί επιβάτες – τα παράσιτα, προσπαθούν να πάρουν τον έλεγχο πάνω τους. Το έντερο και ο εγκέφαλος ανταλλάσσονται με εντολές οι οποίες περνάνε μέσω του πνευμονογαστρικού νεύρου, το οποίο περνάει από τον αυχένα στην θωρακική και κοιλιακοί περιοχή. Μπορούμε να παρομοιάσουμε το πνευμονογαστρικό νεύρο με καλώδιο του τηλεφώνου, το οποίο ενώνει το έντερο με τον εγκέφαλο. Ο εγκέφαλος ελέγχει την λειτουργία όλων των οργάνων – μέσω του πνευμονογαστρικού νεύρου, αλλά μόνο το έντερο κατέχει την απόλυτη αυτονομία: δηλαδή, αν αποσυνδέσουμε το νεύρο το οποίο το συνδέει με τον εγκέφαλο, αυτό θα συνεχίσει την λειτουργία του.

Το έντερο έχει δικό του νευρικό σύστημα, το οποίο οι επιστήμονες το ονομάζουν ‘δεύτερος εγκέφαλος’

Αυτό το νευρικό σύστημα, αποτελείται από ένα μεγάλο αριθμό νευρώνων και υποστηρικτικών κυττάρων, επίσης παράγει αρκετές δεκάδες νευροδιαβιβαστές. Οι λειτουργίες ενός τέτοιου ανεπτυγμένου νευρικού συστήματος δεν περιορίζονται μόνο στη ρύθμιση της πέψης.

Οι περισσότερες εντολές που περνάνε από το πνευμονογαστρικό νεύρο, δεν μεταφέρονται από πάνω προς τα κάτω αλλά από κάτω προς τα πάνω – στον εγκέφαλο. Οι επιστήμονες υποθέτουν ότι το έντερο επιδρά στην ψυχολογική κατάσταση του ανθρώπου. Για την θεραπεία της κατάθλιψης η οποία δεν είναι επιδεκτική στην φαρμακευτική μέθοδο, ήδη γίνεται εφαρμογή ηλεκτρικών  παλμών για την διέγερση του πνευμονογαστρικού νεύρου. Οι παλμοί αναγκάζουν το νεύρο να παράγει ‘’σωστούς’’ παλμούς. Στο έντερο παράγεται 90% σεροτονίνης – ‘’ορμόνη της ευτυχίας’’. Μπορεί η αιτία της κατάθλιψης να κρύβεται στο έντερο – και όχι στον εγκέφαλο. Επίσης οι επιστήμονες διαπίστωσαν την σχέση ανάμεσα της κατάστασης του εντέρου με το άγχος, τον αυτισμό, νευροεκφιλιστικών ασθενειών όπως Πάρκισον και Αλτσχαϊμερ. Επιπλέον, όχι μόνο το έντερο στέλνει σήματα, μέσω του πνευμονογαστρικού νεύρου, στον εγκέφαλο – αλλά και τα παράσιτα και τα μικρόβια που κατοικούν εκεί. Αυτό το καταφέρνουν με διαφορετικούς τρόπους, παράδειγμα, διεγείροντας την παραγωγή της σεροτονίνης μέσω των κυττάρων του εντερικού βλεννογόνου. Η επίδραση της μικρο- χλωρίδας στην συμπεριφορά και στην διάθεση, έχει αποδειχθεί κατά την διάρκεια πολλών πειραμάτων σε ποντίκια του εργαστηρίου.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Πως γίνεται η αξιολόγηση της ψυχικής κατάστασης των ποντικών? Τοποθετούμε τα ποντίκια σε μία λεκάνη με νερό και παρατηρούμε για πόση ώρα αυτά θα κολυμπάνε: τα καταθλιπτικά ποντίκια γρήγορα τα παρατάνε στον αγώνα με αντιξοότητες. Ο νευροεπιστήμονας John Krajan από το Εθνικό Πανεπιστήμιο της Ιρλανδίας, πρόσθετε στην τροφή που έδινε στα ποντίκια βακτήρια Lactobacillus Rhamnosus. Τα ποντίκια ήταν πιο δραστήρια και κολυμπούσαν πιο γρήγορα, ενώ στον οργανισμός τους η έκκριση στρεσογόνων ορμονών ήταν πολύ λιγότερη σε σύγκριση με τα υπόλοιπα ποντίκια.

‘’Όχι μόνο το έντερο στέλνει στον εγκέφαλο εντολές μέσω του πνευμονογαστρικό νεύρο

αλλά και τα παράσιτα και τα μικρόβια που κατοικούν εκεί.’’

Αν λοιπόν, μια συγκεκριμένη μικρο-χλωρίδα (σύνολο βακτηριδίων) συνδέεται με απαισιόδοξη ή αισιόδοξη στάση απέναντι στη ζωή, τότε λογικά αυτή η συμπεριφορά θα πρέπει να αλλάζει όταν γίνεται αλλαγή των βακτηρίων. Αυτό έχει αποδειχθεί σε πειράματα των επιστημόνων από το Πανεπιστήμιο της Makmastera στον Καναδά.

Γι’ αυτό λοιπόν φίλοι μου, όταν το σώμα σας, ζητά κάποια τροφή που με βάση λογικής δεν είναι ”υγιεινή”, σκεφτείτε για λίγο, ποιος είναι αυτός που ζητά;

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (2 ψήφοι, μέσος όρος: 4,50 από 5)
Loading...